بسیاری از داوطلبان با اینکه دروس خود را به خوبی میخوانند و برای آزمون آزمایشی کاملا آماده هستند، اما نتیجه دلخواه را کسب نمیکنند و پس از بررسی عملکرد خود متوجه میشوند که بیدقتی آنها در جلسه آزمون موجب شده تا چنین نتیجهای کسب کنند. اگر این بیدقتیها هرچه سریعتر ریشهیابی نشود و برای جلوگیری از آنها کاری صورت نگیرد، این روند در آزمونهای بعدی آنها ادامه خواهد داشت تا جایی که ممکن است دیگر برای جلوگیری از بیدقتی دیر شود و زمان کنکور سراسری فرا برسد.
راهکارهای کاهش بی دقتی در آزمون ها
اول از همه باید بدانید که بیدقتی امری ذاتی نیست و با کنترل کردن آن میتوانید بیدقتی خود را کاهش دهید.
انواع بیدقتی
روانشناسان و متخصصان مطالعه و یادگیری بر این باورند که بیدقتی در هنگام مطالعه و آزمون به ۳ دلیل رخ میدهد:
-عجله بیشتر افراد وقتی برای انجام کاری زمان اندکی دارند، عجله میکنند و در این شرایط دقت آنها تا حد زیادی کاهش مییابد. در بین داوطلبان نیز کسانی که در خواندن صورت سوال و یا پاسخ به آن عجله میکنند از ضریب دقت بسیار پایینی برخوردارند. -حرکت چشم بین خطوط زمانی که در آزمون در حین خواندن صورت سوال هستید، امکان دارد خطوط را گم کنید و مدام به دنبال کلمات بگردید.
-کاهش ناخودآگاه توجه بیشتر بیدقتیها در مواجهه با تستهای ساده رخ میدهد. احساس سرخوشی و رضایت درونی باعث میشود داوطلب پاسخدهی به سوال را کاری بسیار آسان ببیند که این فرآیند پیچیده ذهنی حتی گاهی سبب میشود تا سؤال بعدی را بخوانید؛ به اینترتیب به صورت ناآگاهانه توجه شما کاهش مییابد. توصیه میکنیم برای جلوگیری از پیش آمدن چنین موضوعی، هوشیاری خود را تا حد زیادی در مواجهه با سوالات ساده افزایش دهید به نحوی که انگار موضوع مهم و خطرناکی رخ داده است.
راهکارهای کاهش بی دقتی در آزمون ها
راهکارهای کاهش بیدقتی
صورت سوال را خوب بخوانید
اولین و بارزترین مشکل بیدقتی در آزمونها این است که صورت سوال را خوب نمیخوانید. از آنجایی که سوالات بسیار حالت مفهومی به خود گرفتهاند، اول از همه باید به قیدهای به کار رفته در سوال توجه کنید تا در دامهای آموزشی نیفتید؛ پس از آن به فعل جمله دقت کنید که مثبت است یا منفی! دور آنها خط بکشید تا توجه شما به سمت آنها جلب شود.
ناگفته نماند برخی از داوطلبان هستند با اینکه صورت سوال را خوب خواندهاند جواب سوال را اشتباه وارد میکنند، برای پیشگیری از چنین مشکلی توصیه میکنیم با هر ۱۰ سؤال، شماره سؤال و شماره پاسخ در پاسخبرگ را چک کنید تا از ردیف پرکردن گزینهها مطمئن شوید. منظم بنویسید یکی از علتهای بی دقتی و سردرگم شدن شما در آزمونها، نامنظم حل کردن سوالات در دفترچه سوال است. گاهی به علت کمبود وقت آنقدر نامنظم مینویسید که در آخر پاسخ سوال را گم میکنید. از آنجایی که نمیتوانید در جلسه آزمون با خود چرکنویس ببرید، بهتر است در منزل زمانی که در حال تستزنی و تمرین هستید چرکنویسهای خود را کوچک کرده و تمرین کنید تا در همان فضای محدود منظم بنویسید. توصیه میشود که حتما موقع تستزنی در خانه از پاسخبرگ استفاده کنید و دقت در پر کردن آن را تمرین کنید. بیدقتیهای خود را در هر آزمون یادداشت کنید بعد از هر آزمون تمامی مواردی را که در آنها دچار بیدقتی شدهاید، یادداشت کنید و کامل شرح دهید که چه موضوعی موجب آن شده است. به این ترتیب روز قبل از هر آزمون این موارد را با خود مرور کنید تا از تکرار بیدقتیهای قبلی جلوگیری کنید. صبحانه و استراحت کافی در شب قبل همیشه و همهجا شما را به خواب کافی توصیه کردهایم. قبل از آزمون حتما خواب کافی داشته باشید و برای رسیدن به خواندن تمامی مباحث تا دیر وقت بیدار نمانید. دقت کنید برای کنکور، شب امتحانی وجود ندارد که بتوانید همه مباحث را مرور یا تمام کنید. بیخوابی تا حد زیادی عملکرد شما را در آزمون کاهش میدهد و باعث کند شدن روند بازیابی مطالب توسط ذهن و کاهش تمرکز میشود در ضمن حتما روز آزمون صبحانه را کامل میل کنید. نگویید که من عادت به خوردن صبحانه ندارم. عادت کنید صبحانه بخورید. شام را زود و سبک بخورید تا صبح اشتها داشته باشید.